Soustředění školy Il Kyok – Jedov

Fotogalerie na konci článku

Jak probíhala cesta na soustředění a jak se nám na soustředění líbilo

Autoři článku: Monika Burdová , Slávka Trnovská , Aurélie Čanecká, Michal Šebela

Slávka, Aurélie, Michal: Na soustředění jsme jeli ve čtvrtek 13.4.2017. Sraz jsme měli domluvený na vlakovém nádraží ve Svinově. Potom jsme se rozloučili s rodiči a šli jsme na nástupiště, kde měl přijet vlak. Cesta vlakem trvala asi dvě hodiny do Brna. Z Brna nás ještě čekala cesta do Náměště nad Oslavou. Bohužel jsme nejeli vlakem, protože na trati byla výluka a jeli jsme tedy autobusem. V Brně stály dva autobusy – jeden hezký, velký, červený autobus, ten byl již plný a museli jsme se přesunout do druhého – bílého a starého. Na konci cesty nám autobus, jak se říká „chcípnul“ a  museli jsme dlouho čekat, než se rozjede, nakonec úspěšně.

Monika: Na nádraží na nás čekal Dominik Malý a s ním jsme s ním vyrazili přímo do střediska. Přijeli jsme na chatu a ostatní účastníci soustředění už byli na obědě. Přišel za námi vedoucí školy a mezinárodní instruktor Tomáš Kuba a řekl nám, kde si máme dát věci a jít na oběd. Oběd byl výborný. Měli jsme polévku a vepřové výpečky s bramborem a špenátem. Hned jsem dostali pochvalu, že si celý Do Kwan vzal špenát 😀 Po obědě jsme šli na své pokoje, abychom se seznámili. V 16.00 hodin jsme měli trénink. Na tréninku nás Tomáš Kuba oficiálně přivítal. Začali jsme rozcvičkou, která byla v korejštině. Cvičili jsme kopy a taky údery a bloky. Trénink trval asi tři hodiny, v půlce tréninku byla pauza na svačinu a pití. Po tréninku nás čekala výborná večeře.  Asi o půl osmé byl společný program, kde se četla knížka „Dokonale utajená Korea“ a děti musely dávat pozor, aby mohly získat za odměnu muffin :D. Poté již následovala večerka od 22:00 hodin.

Slávka, Aurélie, Michal:  Pátek 14. 4. V 8:30 hodin byla snídaně. O hodinu později trénink. Na tréninku jsme byli rozděleni do dvou skupin a to tak, že bílí a žlutí šli s Dominikem a žlutozelení a černí byli s Tomášem Kubou. Cvičili jsme sestavy a sparringy. Po tréninku byl oběd, který byl opět výborný. Po obědě byla asi 3 hodinová pauza. Odpoledne holky (Aurélie, Slávka a Monika) barvily vajíčka s Ivou a kluci (Michal) šli plést pomlázku. V 16.00 hodin byl další trénink. Na tréninku jsme byli většinou rozděleni do skupin. Nejdříve jsme byli všichni spolu a jeli jsme sebeobranu. V druhé polovině tréninku jsme jeli technické sestavy dle pásku. Po tréninku byla večeře. Po večeři měl připravenou přednášku Marcel Smejkal o Taekwondu a o tom, jaké máme závodní disciplíny. Dozvěděli jsme se, že jich je celkově pět a jsou to technické sestavy (tul ,vzor), matsogi (sportovní boj), tukgi  (speciální techniky do dálky a do výšky), wiryok (silové přerážení) a hosinssol (sebeobrana).

Sobota 15.4. V 8:30 hodin byla opět snídaně. O hodinu později byl trénink.  V sobotu bylo přezkoušení podle pásku. Sabom Tomáš Kuba přezkušoval v kulturním domě (chodili tam od nejnižšího pásku až po nejvyšší) a ostatní měl pusobom Dominik, cvičili jsme základní techniky a kopy. V půlce tréninku jsme měli krátkou přestávku a potom jsme šli na speciální techniky a kopy ve výskoku v jednom směru. A to nás hodně bavilo. Snad to někdy pojedeme na našem tréninku :D. Asi v 16.00 hodin jsme měli další trénink.

Monika: Nejdříve jsme cvičili všichni spolu sestavy a ten kdo neuměl určitou sestavu, tak předvedl tu, kterou uměl jako nejvyšší a když jsem nakonec zůstala já a Dominik, tak se na nás všichni dívali, jak cvičíme sestavy Kwang-gae – Ge-baek. Myslím si, že mí žáci mě viděli cvičit vysoké sestavy poprvé. Pak jsme byli rozděleni – starší 15-ti let šli přerážet desky (wiryok) a mladší cvičili s Dominikem sestavy. Po tréninku byla večeře. Trenéři a dospělí šli schovat vynikající vajíčka z perníku od naší kuchařky, která je hezky nazdobila. Děti je šly hledat, měly najít celkem 27 vajíček a našly jich 20 🙂 . Děti šly pak do jídelny a čekaly, než vedoucí najdou zbytek vajíček. Vedoucí dávali různé otázky a když někdo nějakou uhádl, dostal vajíčko.

Neděle 16. 4. V 8:30 hodin byla snídaně a následoval opět trénink.  Byli jsme rozdělení na 2 skupiny –  nižší pásky šly s Dominikem do kulturního domu a cvičily sestavy. Vyšší pásky zůstaly venku s Tomášem a projížděli jsme sparringy (sambo,ilbo matsogi), potom jsme i kopali apchagi a yopchagi a techniky ve kterých dělala většina chyby. Po tréninku jsme naposledy byli na obědě. Po obědě jsme se šli sbalit a čekali jsme, než budou zkoušky. Zkoušky byly v kulturním domě. Chtěli jsme vidět našeho pana velmistra (velmistr Hwang Ho-yong 9.dan je hlavním instruktorem Českého svazu Taekwon-do ITF).

Slávka, Aurélie, Michal:  Zajímalo nás, jak bude vypadat, velmi jsme se na něj těšili. Seděli jsme na židlích a najednou vešel do dveří spolu s Tomášem, stoupli jsme si a řekli slib taekwonda. Monika cvičila na zkouškách taky, protože pomáhala při sparrinzích na žlutozelený pásek. Poslední na zkouškách byl Libor Hruška, který vykonával zkoušku na 1. kup –  to je červenočerný pásek. Monika také cvičila při sparrinzích a pak i držela desku. Zkoušky všichni zvládli. Po zkouškách jsme šli k chatě a Monika se zeptala pana velmistra, zda by se s námi nevyfotil a ten naštěstí řekl ano J. My jsme byli velmi nadšení. Vyfotili jsme se s ním a hned na to odjížděl na reprezentační soustředění do Nymburku. Rozloučili jsme se ze všemi, protože všichni už odjížděli domů. Čekali jsme asi 10 minut, než jsme jeli, tak jsme si s chutí zahráli hru Čing-čong a byla sranda. Asi po 10 minutách jsme nasedli do auta a jeli jsme do kavárny. Byli jsme pozváni na čokoládu a zákusek. Pozval nás Libor Hruška.

Monika: Chtěli bychom poděkovat za pozvání do kavárny. Až jsme snědli a vypili všechno, tak jsme jeli na vlakové nádraží. Autobus už byl na místě, tak jsme nasedli a jeli jsme směr Brno a v autobusu se holky (Slávka, Aurélie) hrozne smály a nemohly přestat – takže velký záchvat smíchu 🙂 V Brně jsme přestoupili do vlaku směr Ostrava. Ve vlaku byla sranda, jak jinak …:)

Na soustředění se nám všem líbilo a třeba se ukážeme na podzim znova. Děkujeme za všechno.